La Palma-observatorierne, astronomiske observatorier på toppen af Roque de los Muchachos på øen La Palma. De er nogle af de vigtigste yngre observatorier i Europa pga. de gode instrumenter og især de fine observationsforhold. På en vulkansk kraterrand i ca. 2,4 km højde er installeret William Herschel observatorie-teleskopet (en 4,2 m reflektor) og adskillige mindre teleskoper, deriblandt Nordisk Optisk Teleskop (2,5 m), der med sin fine placering og observatoriebygningens hensigtsmæssige udformning har en af de bedst opnåelige opløsningsevner, bortset fra Mauna Kea på Hawaii og fra rummet. Af andre instrumenter kan nævnes Carlsberg Meridiankredsen, et svensk solteleskop og et tysk eksperiment (HEGRA) til måling af højenergetisk kosmisk stråling. Observatoriet drives af en række europæiske astronominstitutter i samarbejde med Instituto de Astrofísica de Canarias.
Her er mere information om observatorierne og mulighed for at reservere besøg.
Webcams på Roque de Los Muchachos
Nordic Optical Telescope
Nordic Optical Telescope er et samarbejdsprojekt mellem de nordiske lande. Projektet blev oprindeligt foreslået af Bengt Strömgren og var genstand for diskussioner mellem Danmark og Sverige i 1980. I 1983 blev det egentlige projekt bevilget af Nordisk Råd, og de fire da deltagende lande, Danmark, Finland, Norge og Sverige dannede NOTSA (Nordic Optical Telescope Scientific Association) i 1984. Island blev medlem i 1997.
Teleskopet er et 2,5 m spejlteleskop, som blev taget i brug i 1989.
Carlsberg Meridian Telescope
Carlsberg meridiankredsen, som nu er opstillet på La Palma, blev oprindelig opstillet i Brorfelde, men blev flyttet til La Palma i 1984. Instrumentet drives i et samarbejde mellem Københavns Universitet, Institute of Astronomy, Cambridge, England og Real Instituto y Observatorio de la Armada en San Fernando, Spanien.
Kikkerten bidrager til den løbende kortlægning af himlen.
Ved nyopstillingen i 1984 var det et af verdens første automatiske teleskoper. I 1997 blev det yderligere automatiseret, så der ikke længere er fast personale på stedet; kikkerten betjenes via Internettet fra Danmark, England og Spanien. I 1998 blev en CCD-modul koblet til kikkerten, hvad der dels gav mulighed for observation af svagere stjerner og dels en mangedobling af de observerede stjerner