Hovedstaden Santa Cruz de La Palma (skrives ofte S/C) ligger på den østlige side af øen, og er en smuk by med velbevarede minder om en glorværdig fortid. Byen blev grundlagt i 1493 af Alonso Fernández de Lugo, for foden af La Caldereta-krateret.
Talrige bygninger gør at man føler sig ført langt tilbage i tiden. En af de smukke pladser er la Plaza de España der ligger smukt omkranset af Rådhuset, kirken El Salvador og andre bemærkelsesværdige bygninger.
En af de smukke pladser i Santa Cruz
Santa Cruz er en by med livlige forretninger, fortovscafeer, små hyggelige pladser, et lille marked med kød, ost, frugt, grønt, cigarer og øens specialiteter. Udenfor markedet sælges der blomster og på bænkene lige ved blomstermarkedet, sidder byens ældre mænd og får sig en snak om hvad der sker i byen. Gaderne i Santa Cruz er belagt med brosten (ikke nemt at gå på med højhælede sko). Og så snart man bevæger sig lidt væk fra gaderne tæt ved havet, stiger gadeniveauet, man må op ad stejle gader, eller vælge de gader hvor trapper gør opstigningen lidt lettere.
Marítima gaden
Avenida Marítima skiller den nye strand fra de gamle bygninger med de typiske balkoner af træ.
Marítima og havet
Havnen i Santa Cruz blev grundlagt i 1502 og mange handelsfolk og søfarende fandt vej til øen for at finde vin og sukkerrør, og gjorde S/C til en blanding af kulturer. Dette kan man se på stenene fra Spanien, der er brugt på kirkernes facader, træværk i overflod fra øen, som man brugte til balkoner. Jalousi-skodderne er ”arvet” fra muslimerne, og i kirkerne ser vi italienske kunstværker.
Markedet
Pladsen foran markedet
Ligger på Avenida del Puente og er åbent mandag – lørdag fra kl. 6.00 til 14.30
Rådhuset
Rådhuset blev bygget i anden halvdel af det 16. århundrede, fra 1560 til 1563 og er det vigtigste bygningsværk i Canaria regionen. Det er bygget i en renæssancestil, facaden består af 4 buer og på den øverste del af facaden, ser man 3 våbenskjold: øens, husets og portrættet af Felipe d. II’s.
Når man kommer ind på Rådhuset, skal man huske at kigge op, så man ser de meget smukke udskæringer i træloftet, en traditionel kunstart på øen, og på væggen ved trappen, ses en række malerier der viser øens historie.
El Palacio de Los Condes de Salazar (Casa Salazar)
Don Ventura Salazar de Frías, en af byens rådmænd, genopbyggede dette palads som han havde arvet. Da det stod færdigbygget i 1642, fremstod det nøjagtigt som ejeren havde ønsket: fornemt, aristokratisk. Over balkonen hænger Salazars våbenskjold. Huset har mange værelser fordelt på de 3 etager. Den 3. etage var beregnet til tjenestefolkene. I dag bliver El Salón Noble brugt til kulturelle aktiviteter og vigtige arbejdsgiver-møder. Værelset har et af de smukkeste mauriske lofter man kan finde på De Canariske Øer.
La Iglesia Matriz de El Salvador (kirke på Plaza de España)
Kirken er fra 1600 tallet opført af en kendt indfødt, La Parroquia Matriz de El Salvador. Hovedfacaden er i renæssance, en triumfbue, båret på to piedestaler. Portalen er fra 1503, og har overlevet piratangrebet i 1553. San Pedro og San Pablos hoveder fremhæver kirkens uforgængelighed. Loftet i kirken stammer fra Portugal, stensøjlerne der danner arkader er i maurisk stil og koret i barok. Altertavlen er udført af den berømte maler, Antonio Esquivel, der er uddannet på Sevillaskolen.
Santo Domingo (kirke i Van de Valle gaden)
Kirken er bygget i det 16. århundrede og er sæde for samlingen af de vigtigste af øens barok-værker.
Dens facade er et symbol på fisk og dårlige vaner, vist med figurer af uhyrer og neoklasisk stil. Af speciel interesse er det flamske oliemaleri “Den sidste nadver” af Ambrosio Franken.
El Teatro Chico
Dette er et lille hyggeligt Teater der nu benyttes som biograf. Det ligger ved siden af markedet på Avenida El Puente,
Teatro Circo de Marte
Dette teater er genåbnet i november 2008 efter 21 år. Teatret er blevet restaureret og fremtræder meget flot. Der er en del arrangementer som giver et indblik i det lokale kulturliv. Her kan du se teatrets hjemmeside.
El Estanco de Roque (i Cabrera Pinto gaden)
Fotos af Dalí, Churchill, tyrefægtere, fodboldspillere, forfattere o.s.v.
El Castillo de Santa Catalina
Borgen er fra det 17. århundrede og er De Canariske Øers eneste bevarede forsvarsborg fra den tid. Den er erklæret for National Monument og blev efter branden i Santa Cruz, rekonstrueret af den franske pirat Francoise Le Clerc.
La Plaza del torero José Mata
Pladsen er opkaldt efter den unge tyrefægter José Mata, der døde i 1971 på La Plaza Ciudad Real. Han er indtil nu den eneste kendte tyrefægter fra Canarie-øerne.
San Francisco Klosteret
Klosteret ligger på pladsen af samme navn, og indeholder et interessant Naturvidenskab- Arkæologi- Maleri- og Etnografi- museum. I gården vokser der appelsintræer, de blev plantet ved indvielsen af observatoriet i 1985, hvor blandt andet Dronning Margrethe deltog.
Der opføres tit teater, musik og danseshows i gården.
Klosteret er åbent mandag – torsdag kl. 9.30 – 13.45 og 16.00 – 19.00.
Museo Naval
For enden af Calle de Brito ligger en kopi af et af Columbus’ 3 skibe, Santa María. Det er bygget i størrelse 1:1, lavet i cement, men ligner et træskib. Skibet indeholder et søfartsmuseum, men i øjeblikket er museet ikke åbent for publikum.
Santuario de Las Nieves
Lidt nord for Santa Cruz ligger EL templo de Nuestra Señora de Las Nieves, opført i det 16. århundrede i renæssance-stil, hvor man tilbeder skytshelgenen af samme navn. Nuestra Señora de Las Nieves er et kunstværk fra 1300-tallet, der blev fundet i Rom under et snevejr. Figuren er 80 cm høj lavet af ler, og er nu hele La Palmas skyshelgen. Hun er anbragt på et højalter fra det 17. århundrede, lavet af mexicansk sølv, og mange kvinder der gerne vil være gravide, tilbeder hende, da man tror på at jomfruen kan skænke frugtbarhed.
Inde i kirken er der en hel afdeling af baby-, børnetøj, man tror umiddelbart at det er tøj der er til salg, men det er de tilbedende der har skænket det til jomfruen.
Siden 1680, har man hvert 5. år fejret la Bajada de la Virgen de Las Nieves, hvor figuren bæres ned til Santa Cruz i et farverigt optog med folk i nationaldragter og hvor La Danza de los Enanos finder sted.
Los Enanos er nogle dværlignende figurer, der har store Napoleonshatte på hovedet. Nogle udvalgte iklæder sig dragterne og hver Enano har et nummer på sin hat, så man ved hvem der er ”indeni”, hvis det hele bliver for varmt. Dansen går lystigt gennem gaderne og det er kun tilladt at iklæde sig Enanoerne hvert 5. år. Næste gang er i sommeren 2010.